5/02/2012

Nurmilaukka (Allium oleraceum)


                                                                                                                                                                                                                    Tiedosto:Illustration Allium oleraceum0.jpg
                                                                                           Kuva täältä               

Täällä pihamaalla kasvaa erittäin runsaslukuisena nurmilaukkaa, joka on sipuleiden sukuun ja narsissikasvien heimoon kuuluva monivuotinen ruoho. Maku muistuttaakin hieman ruohosipulin sekä purjon makua. Mielestäni myös tuoksu muistuttaa ruohosipulia. Nurmilaukka on tullut Suomeen todennäköisesti viikinkien mukana ja ruohon läsnäolo viittaakin yleensä rautakautiseen tai keskiaikaiseen asuinpaikkaan. Nurmilaukan oletetaankin olleen viikinkien suosima vihannes. Me olemme käyttäneet nurmilaukkaa ruohosipulin tapaan ja se sopii moniin ruokiin, koska on maultaan niin mieto. Nurmilaukkaa ei heti erota nurmikosta, lähemmin tarkestellessa huomaa, että nurmilaukka on ruohoa paksumpaa ja ruohosipulimaista.  Nurmilaukka sisältää paljon c-vitamiinia, joten sitä on kiva napsia lasten ruokiin. Mökillä ei jaksa valmistaa mitään monimutkaisia ruokia, alla on helpon pastan ohje. Syödään jo toista päivää ja maku vain paranee:)




Jauhelihapasta nurmilaukalla ja kapriksilla maustettuna


Täysjyväpastaa (luomu)                                    
700g jauhelihaa
1 bratwursti
1 sipuli
1 iso porkkana
1 nauris
purkki kapriksia liemineen
2dl  ruokakermaa
1 prk tomaattisosetta
3 rkl jauhoja
2 dl vettä
öljyä ruskistamiseen

mausteena:

mustapippuria hyppysellinen
1,5 lihaliemikuutiota
viherpippuria (8kpl)
sinappia 1rkl
nurmilaukkaa iso nippu -> lisää aivan lopuksi (voi korvata esim. ruohosipulilla)


Ruskista jauheliha erikseen. Ruskista juurekset ja sipuli hienonnettuna, mausta pippureilla. Yhdistä jauhelihaan. Ennen kuin lisäät nestettä laita pari ruokalusikallista vehnäjauhoja suurustamaan kastiketta. Sekoita hyvin. Lisää ruokakerma, tomaattisose, vesi ja kaprikset sekä lihaliemikuutio ja sinappi. Anna hautua vähintään 30 min. Sekoita välillä. Keitä pasta, kaada jauhelihakastike pastan sekaan ja hauduta muutama minuutti.






Onko Nurmilaukka teille entuudestaan tuttu ja oletteko käyttäneet ruoan valmistuksessa?







14 kommenttia:

  1. Olipa hyvä tietoisku, ei ole nimittäin Nurmilaukka itselleni tuttu ollenkaan, enkä (tietääkseni) ole sitä maistanutkaan. Simppelit arkiruuat, jotka valmistuu nopeasti ja kelpaa koko perheelle on ihan parhaita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! ajattelin vaihteeksi postata jotain informatiivista:) Helpot ruuat on meilläkin suosiossa ja tällainen pöperö maistuu kaikille.

      Poista
  2. Voi vitsi, nyt tuli hirveä hinku löytää nurmilaukkaa...En ole tunnistanut enkä tiedä onko sitä lähimaillakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vaan nenä kiinni nurmikkoon. Aluksi en itsekään tajunnut, että täällä on piha täynnä Nurmilaukkaa, se on selvästi ruohoa paksumpaa ja jäykempää. Kuin littana ruohosipuli. Mä voin yrittää ottaa paremman kuvan myöhemmin. Googlasin, että Helsingistä löytää helpoiten Suomenlinnasta, sinne siis:)

      Poista
  3. En ole ikinä kuullutkaan moisesta! :o nyt sitä täytyykin lähteä metsästämään jostakin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotkasta luulisi löytyvän, koska on vanha satamakaupunki:)

      Poista
  4. Olen kyllä kuullut joskus Nurmilaukasta, mutta en ole koskaan maistanut :) Sehän olisikin kivaa vaihtelua ruohosipulille.

    VastaaPoista
  5. Suosittelen, on minun mielestäni ruohosipulia parempaa:)

    VastaaPoista
  6. Olipas hauska postaus :) En ole käsittänyt syödä nurmilaukkaa - täytyypä mennä tutkimaan pihapiiriä, jos vaikka herkkua kasvaisi lähiruokana!
    Aurinkoista iloa ja oloa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Eikun nenu kiinni maahan ja katselemaan:)
      Aurinkoista viikonjatkoa!

      Poista
  7. Hei, tulin tänne vastavierailulle. Retkeillessä olen syönyt nurmilaukkaa, mutta täällä sitä ei kasva ikävä kyllä. Kasvimaalta löytyy onneksi erilaisia sipuleita tarvetta tyydyttämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa! Taitaa olla aika rajoittuneesti levinnyt tämä kasvi. Sinulla kyllä löytyy sieltä kasvimaalta vaikka mitä ihanaa!

      Poista
  8. En ollut ajatellutkaan syödä tuota, vaikka on tuttu kasvi. Olen kaikille sipuleille (paitsi ruohosipulille) allerginen. Kävisköhän tuo mulle? Mielenkiintoinen joka tapauksessa.

    VastaaPoista
  9. En ollutkaan huomannut sun kommenttia! Aika erikoinen allergia, olen joskus kyllä kuullut sipuliallergiasta. Kannattaa varmaan testata pieni määrä ensin, ettei käy vanhanaikaisesti:)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...