8/29/2012

Otokka

Eilen kuului pihalta kaamea huuto  "äiti täällä on iso OTOKKA!"  ja kyllähän siellä oli. En ole näin valtavan isoa toukkaa koskaan nähnyt, kuvasta ei tule todellinen koko ilmi. Olisi pitänyt laittaa tulitikkuaski vertailukohdaksi mutta piti päästää malli pian takaisin luontoon. Pikaisella googletuksella selvisi, että kyseessä on syreenikiitäjän toukka. Tässä tapauksessa toukka on ulkonäöltään perhosta kauniimpi. Hajanaisista tietolähteistä selvisi, että syreenikiitäjä on Suomessa suhteellisen harvinainen laji, joka on levinnyt Suomeen ihmisen avustuksella. Kiitäjän ravintokasveja ei kasva Suomessa juurikaan luonnonvaraisena ja aikuiset perhoset vierailevat mielellään Kuusaman ja Likusterin kukissa. Meiltä löytyy ainakin ensimmäisenä mainittua useammassa muodossa. Perhoset ovat yöaktiivisia, joten lajiin törmää useimmiten toukkien etsiessä talvehtimispaikkaa, juurikin näihin aikoihin. Oletteko törmänneet lajiin? Tässä vielä perhostutkijainseuran sivuilta napattu kuva itse perhosesta. 


Tänään on tarkoitus tehdä hieman decoupage töitä, niistä lisää myöhemmin:)


10 kommenttia:

 1. Hieno toukka! En ole törmännyt aiemmin. Kiitos kun esittelit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! hyvä jos saa jaettua uutta tietoa:D

   Poista
 2. Mä olen kerran nähnyt 19-vuotiaana tuollaisen, kun olin hautausmaalla töissä ja kyllä oli vaikuttava otokka. Mä katselin puoli tuntia haltioituneena (hyvä työmoraali), kun se toukka pisteli poskeensa melkein kokonaisen horsman lehdet. On se hillittömän näköinen pötkylä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin huikean näköinen pötkylä, ai pisteli horsman lehdet suuhunsa? Ei ehkä ollut sitten niin hyvä idea pistää omalle pihalle takas, olis pitänyt roudata jonkin ei niin kivan naapurin kukkapuskaan;) (vaikka naapurit täällä nyt on pääsääntöisesti tosi mukavaa porukkaa). Mun työmoraali 19-vuotiaana oli kyllä kanssa vähemmän loistava, taisin silloin olla Makuunissa töissä (katselin leffoja ja mussutin karkkia:D).

   Poista
 3. Voi miten hurjan kaunis toukka! :-) Ihanan värinen! :-) Hyvin sait ikuistettua! :-)

  Mukavaa keskiviikkoa! :-) Tervetuloa osallistumaan arvontaan blogiini :-)

  VastaaPoista
 4. Tuo on komea! Meillä niitä näkyi viime kesänä kokonainen lauma, söivät norjanangervon putipuhtaaksi. Kasvit kyllä toipuvat toukan vierailusta. Kerran olen nähnyt perhosenkin, sekään ei ole vaatimaton. Suurin suomessa esiintyvä perhonen.

  VastaaPoista
 5. Hui, täytyy nyt sanoa, että onneksi en ole törmännyt (eikä pikkuneitikään ole kiikuttanut näytille)! :D

  VastaaPoista
 6. Kauniinvärinen toukka ja valtavan hienot kuvat!

  VastaaPoista
 7. Hurja otus, ihan kuin jostain tropiikin alueelta...
  Ihanaista viikonloppua sinulle!
  Haleja SisustEllenistä♥

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...